PRACOWNICZE.NET Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
GOOORąCO
Autor Wiadomość
memberek 

Dział: body
Miejsce pracy: Zakłady GM Gliwice
  Wysłany: Wto Cze 10, 2008 19:58   GOOORąCO

Mam pytanie do paniusi,która rządzi wodami mineralnymi;skąd do cholery bierze temperaturę na hali!!!!Dzisiaj lekko było koło godziny 11 ,29 stopni na naszym termometrze na zafirowych motorkach,a ona twierdziła,że jest tylko 26 stopni i woda nam sie nie należy...Szlag mnie trafia jak słysze takie rzeczy;słyszałem też plote że na GA dostają litr wody mineralnej,mam nadzieję,że to nie prawda...

LIGOPTYRYSTA 

Wysłany: Wto Cze 10, 2008 20:48   

Woda się znalazła o godzinie 13.30.Kogoś nieźle pogięło na koniec zmiany.Ta paniusia chyba nie ma na imię Alina,bo jak to ona to wcale się nie dziwię.

murarz13 

Wysłany: Wto Cze 10, 2008 23:24   

Dlatego ja zawsze zabieram własną wodę. :)

atari body 

Dział: BODY
Wysłany: Pon Cze 16, 2008 18:30   

Apropos wody i ciepełka na wydziale . . . To dotyczy zmiany BLUE - jak będzie ciepło a nie dają wody to dajcie mi znać , SIP ma w swojej szafce nówka profesjonalny termometr , jeden pomiar potem telefon i woda sie znajdzie . Osobiście uważam że tą wode to sie mogą w dupe wetknąć i by lepiej przerwy zrobili dłuższe i częściej jak jest upał no ale realia są innne. Tak to już jest , w zeszłym roku byłem Tadzia prosić aby zrobił dodatkową przerwe ze względu na upał , niestety mnie spławił . Nie dziwie sie skoro ma na górze wyntylatorek który go chłodzi , lodzika sie kupi na stołówce kiedy chce i t d . A że ludzie w tych fartuchach dogorywają nikogo nie interesuje . Normalnie k....cy dostaje jak to widze . Pozdro . Atari .

murarz13 

Wysłany: Wto Cze 17, 2008 06:47   

No i w ogóle co to jest 0.5 litra na głowę?

krismilka 

Wysłany: Sro Cze 25, 2008 19:05   

A w nocy okienka zamknięte ( o 5 rano widziałem jak się otwierają ). Rozumiem że jak by były otwarte całą noc to co niektórzy by zmarzli. A to że zwykłe membry nie mogą już się pocić (bo wody w organiźmie zabrakło) to nieważne.

bombelek 

Wysłany: Sro Lip 02, 2008 19:09   

Dzisiaj w rodio podawali, że woda należy się gdy temperatura przekroczy 25 stopni.

LIGOPTYRYSTA 

Wysłany: Sro Lip 02, 2008 19:55   

Wody ci u nas dostatek,rozejrzyj się dookoła.Ja wolałbym za tą wodę pracować na 6 godzin.Przy temperaturze przekraczającej 28,2 stopnie podobno tak powinno być.

siekla 

Wysłany: Czw Lip 03, 2008 17:08   

Najlepiej jak woda będzie o 14:10 na bramie każdy wychodząc do domu weźmie sobie butelkę i po drodze uzupełni płyny żeby starczyło do następnej dniówki!!!!!Jak zwykle kierownictwo na Body w postaci SM-ów stanęło na wysokości zadania.Nie da się przewidzieć temperatury otoczenia z wyprzedzeniem ale wykonanie planu tak hahahahahahahahah.Pozdro wszystkie ścierwa ze zm BLUE

LIGOPTYRYSTA 

Wysłany: Czw Lip 03, 2008 18:29   

Tak jak to zwykle w GMMP.Woda z wczoraj była dzisiaj rano,a dzisiejsza na koniec zmiany.Może oni chcą abyśmy brali z nich przykład?,a więc do dzieła chłopaki.Zróbmy im dzienny plan w dwa dni,to może się czegoś nauczą.

bombelek 

Wysłany: Pią Lip 04, 2008 08:26   

LIGOPTYRYSTA napisał/a:
.Ja wolałbym za tą wodę pracować na 6 godzin.Przy temperaturze przekraczającej 28,2 stopnie podobno tak powinno być.

O co chodzi w tym co napisałeś bo nie kumam. Czy chodzi o to, że gdy temp. wynosi 28,2 stopnia to powinno pracować się 6 godzin? A Ty wolałbyś nie dostać tej wody byleby pracować 6 godzin? Czy o to chodziło?

LIGOPTYRYSTA 

Wysłany: Pią Lip 04, 2008 15:43   

Generalnie właśnie o to mi chodziło.Tylko nie wiem jak to ma się z tą temperaturą,bo do tego jeszcze chyba dochodzi wilgotność powietrza i zawartość tlenu.Nie wiem dokładnie.Napisałem to co wiem-może ktoś wie więcej?

murarz13 

Wysłany: Pią Lip 04, 2008 21:16   

Pracować 6h - mieć płacone za 8h a wodę przyniosę swoją. :P

Makaronik 

Dział: Body
Miejsce pracy: Inne
Wysłany: Czw Lip 17, 2008 19:05   

Witam!
Przepraszam was ze ta k z ..butami sie ładuje ale to co czytam to czysty horror.
Chyba mam jeszcze szCzescie ze nie jestem "jeszcze" pracownikiem GM lecz dziwnego tworu o nazwie FSO.
Mamy lato wiec temperatury na halach sa podobne ale jakos my "biedni kuzyni" nie mamy problemów z woda.Na wydzialach stoja dystrybutory z woda.
Może nadszedł czas by powiadomic Panstwowa Inspekcje Pracy.W mysl przepisów pracodawca nie moze ograniczyc dostepu do "wody,napoi" tylko ze wzgladu na oszczednosci bo oto chyba tu chodzi.

[ Dodano: Czw Lip 17, 2008 8:24 pm ]
20:19:47 ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW z dnia 28 maja 1996 r.
20:20:06 ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 28 maja 1996 r.
w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów.
(Dz. U. z dnia 30 maja 1996 r.)
Na podstawie art. 232 Kodeksu pracy zarządza się, co następuje:

20:20:31 § 1. Pracodawca zapewnia pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych nieodpłatnie:
1) posiłki wydawane ze względów profilaktycznych, zwane dalej "posiłkami", w formie jednego dania gorącego, z zastrzeżeniem § 2 ust. 2,
2) napoje, których rodzaj i temperatura powinny być dostosowane do warunków wykonywania pracy.

20:20:51 § 4. 1. Pracodawca zapewnia napoje pracownikom zatrudnionym:
1) w warunkach gorącego mikroklimatu, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego (WBGT) powyżej 25oC,

20:21:10
§ 6. 1. Posiłki i napoje wydawane są pracownikom w dniach wykonywania prac uzasadniających ich wydawanie.
2. Posiłki powinny być wydawane w czasie regulaminowych przerw w pracy, w zasadzie po 3-4 godzinach pracy.
3. Napoje powinny być dostępne dla pracowników w ciągu całej zmiany roboczej.

20:22:10 2. Pracodawca zapewnia pracownikom napoje w ilości zaspokajającej potrzeby pracowników, odpowiednio zimne lub gorące w zależności od warunków wykonywania pracy, a w przypadku określonym w ust. 1 pkt 1 - napoje wzbogacone w sole mineralne i witaminy.

memberek 

Dział: body
Wysłany: Pią Lip 18, 2008 11:07   

Makaronik napisał/a:
Witam!
Przepraszam was ze ta k z ..butami sie ładuje ale to co czytam to czysty horror.
Chyba mam jeszcze szCzescie ze nie jestem "jeszcze" pracownikiem GM lecz dziwnego tworu o nazwie FSO.
Mamy lato wiec temperatury na halach sa podobne ale jakos my "biedni kuzyni" nie mamy problemów z woda.Na wydzialach stoja dystrybutory z woda.
Może nadszedł czas by powiadomic Panstwowa Inspekcje Pracy.W mysl przepisów pracodawca nie moze ograniczyc dostepu do "wody,napoi" tylko ze wzgladu na oszczednosci bo oto chyba tu chodzi.

[ Dodano: Czw Lip 17, 2008 8:24 pm ]
20:19:47 ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW z dnia 28 maja 1996 r.
20:20:06 ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 28 maja 1996 r.
w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów.
(Dz. U. z dnia 30 maja 1996 r.)
Na podstawie art. 232 Kodeksu pracy zarządza się, co następuje:

20:20:31 § 1. Pracodawca zapewnia pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych nieodpłatnie:
1) posiłki wydawane ze względów profilaktycznych, zwane dalej "posiłkami", w formie jednego dania gorącego, z zastrzeżeniem § 2 ust. 2,
2) napoje, których rodzaj i temperatura powinny być dostosowane do warunków wykonywania pracy.

20:20:51 § 4. 1. Pracodawca zapewnia napoje pracownikom zatrudnionym:
1) w warunkach gorącego mikroklimatu, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego (WBGT) powyżej 25oC,

20:21:10
§ 6. 1. Posiłki i napoje wydawane są pracownikom w dniach wykonywania prac uzasadniających ich wydawanie.
2. Posiłki powinny być wydawane w czasie regulaminowych przerw w pracy, w zasadzie po 3-4 godzinach pracy.
3. Napoje powinny być dostępne dla pracowników w ciągu całej zmiany roboczej.

20:22:10 2. Pracodawca zapewnia pracownikom napoje w ilości zaspokajającej potrzeby pracowników, odpowiednio zimne lub gorące w zależności od warunków wykonywania pracy, a w przypadku określonym w ust. 1 pkt 1 - napoje wzbogacone w sole mineralne i witaminy.

Witaj kolego...Dystrybutory z wodą to my mamy,ale wyglądają opłakanie szczególnie u nas na spawalnii,są brudne nikt je nie czysci,no i nie każdy lubi pić niegazowaną wodę...

Odpowiedz do tematu