PRACOWNICZE.NET Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
nie podoba mi sie system ocen
Autor Wiadomość
wampirzek

Wysłany: Pon Lis 07, 2005 22:37   nie podoba mi sie system ocen

powinno byc:
1-wysluga lat-znaczaco zroznicowala by place
2-nagroda za kazdy zgloszony kajzen, chocby 10plnow
3-nagroda uznaniowa na zasadzie jestes lepszy to masz tyle i tyle -jestes gorszy to masz tyle albo i nic
4-zkonczenie oceniania TLi poza TM i w dodatku przez innych GLi
5-wywiesic w area liste ocen i jak kto ma chec pogadac z Gl to wtedy mu to powiedziec a nie tracic czas na gupie gadanie godzinami

Bolecc

Wysłany: Wto Lis 08, 2005 10:44   

Wampirzek masz racje mnie sie tez bardzo nie podoba system ocen dla mnie jest on bardzo niejasny ! Bywa czesto tak że ludzie ktorzy pisza kajzeny angazuja sie nal inii dostaj takie same oceny jak ci co nic nie robi? a i bywa tak że dostana nawet i gorsze kategorie. System ocen trzeba zreformować !

wampirzek

Wysłany: Wto Lis 08, 2005 20:26   

tak tylko ze dyrektor woli sluchac jakie ludzie maja problemy z klopami i prysznicami niz z kasa, a co do samych ocen wcale sie nie dziwie ze tak jest;
5% to 2
60% to 3
30% to 4
5% to 5
wiec z zalozenia tylko 35% ludzi bedzie zadowolonych bo 3 zadowala tylko tych ktorzy ostatnio mieli 2, system mozna zmienic tylko nikomu z szefostwa nie zalezy na tym aby podnosic morale zalogi itd

mixerr 

Wysłany: Wto Lis 08, 2005 22:06   

ja tez sie staram pracowac jak sie nalezy ale moj tl powiedzial jezeli sie tak bedzie nam wspolpracowalo to mam na wiele nie liczyc czyli mam wejsc mu w dupe by dostac lepsza

Bolecc

Wysłany: Sro Lis 09, 2005 10:28   

To masz poważny problem Mixerr ja ze swoim TL miałem podobny problem , ale powiedzialem mu że jak bedzie mnie denerwował dalej to na parkingu dostanie taki w......l że go żona nie pozna i wiesz mi czasami takie rozwiazanie jest jedyne i najlepsze. A wracajac do tych ocen to zauważyłem że ludzie w komisji którzy oceniaja kajzeny też nie maja czystych r?k albo s? beznadziejnie głupi !

zuber

Wysłany: Czw Lis 10, 2005 00:10   

mixerr mogę dostarczyć ci większ? ilo?ć wazeliny żeby ci się łatwiej wchodziło plus ewentualnie ma?ć na otarcia :P jako? w życiu sobie trzeba radzić :wink:

zuber

Wysłany: Czw Lis 10, 2005 00:26   Re: nie podoba mi sie system ocen

Cytat:
powinno byc:-
2-nagroda za kazdy zgloszony kajzen, chocby 10plnow

to dopiero by było. już teraz niektóre kaizeny s? tak debilne że szkoda gadać a ty proponujesz to jeszcze wzbogacić.
Cytat:
3-nagroda uznaniowa na zasadzie jestes lepszy to masz tyle i tyle -jestes gorszy to masz tyle albo i nic

a na jakiej zasadzie miałby? oceniać kto jest lepszy a kto gorszy :?: już teraz masz w?tpliwo?ci co do uczciwo?ci oceniaj?cych. masz może jaki? szablon wg. którego oceniałby? to bezstronnie :?:
Cytat:

5-wywiesic w area liste ocen i jak kto ma chec pogadac z Gl to wtedy mu to powiedziec a nie tracic czas na gupie gadanie godzinami

no fajnie wtedy byłyby jaja na całego i patrzenie wilkiem jeden na drugiego znaam takich co za 10gr. s? w stanie skoczyć ci do gardła a ty chcesz im podsuwać ewentualne ofiary :?: praktycznie i tak w większo?ci ludzie wiedz? kto co dostał, nieliczni tylko się nie chwal? ocenami.

system jest zły to fakt ale to co ty proponujesz wcale nie byłoby lepsze a powodowałoby mnóstwo konfliktów. wła?ciwie to żaden sposób nie zadowoli w 100% wszystkich tylko jak zrobić żeby większo?ć była zadowolona :?: każda uznaniowo?ć premii budzi w?tpliwo?ci i stawia pytania dlaczego ON a nie JA. może zastosować toto lotka i losować nr. personalne do odpowiednich kategorii :?: :twisted:

foton

Wysłany: Czw Lis 10, 2005 18:55   

8) tak tak zuber ma rację!
...a czym opel różni się od innych zakładów pracy? -powiem wam (tym którym się tam nie podoba)tylko tym że w niektórych sprawach możemy wyrazić swoj? opinię że jest co? takiego co nazywaj? przepływem informacji. i tym że wielu nigdy wcze?niej tak naprawdę nigdzie nie pracowało i my?l? że pozjadali wszystkie rozumy.. Tak system premi nigdy nie będzie doskonały ale gdyby? mixer pracowałkiedy? gdziekolwiek indziej to by? pewnie słyszł tylko że w oplu j? dostali .
pozatym pracuj?c kiedy? w innym zakładzie przez prawie 10 lat dostawałem co miesi?c premię w różnych wysoko?ciach od 11 do 22% ale w jaki sposób była obliczana nie wiem do dzi? i pewnie nikt z tej firmy.
i odziwo nikt nie płakał na forum a tacy co ci?gali kierownika za rękaw owszem byli s? i będ?.... 8)

wampirzek

Wysłany: Czw Lis 10, 2005 19:53   

ale panowie co za problem zrobic jasne kryteria nagrod np
1-ilosc zgloszonych+zamknietych kajzenow( 0 pomyslow=0 punktow)
2-ilosc raportow NM (0=0 punktow)
3-ilosc defektow np wiecej niz ?? 0 punktow
w zasadzie wszystko muzna tak ustalic,a potem w zaleznosci od tego ile zebrales punktow tyle masz kasy, system taki wyeliminowal by lizusostwo itp i niezaleznie czy oceniac cie bedzie taki czy innu GL to sprawa jest prosta i udokumentowana (iliosc NM/kajzenow/defektow itditd) mozna wiele tu podzialac aby to mialo rence i nogi, i zapewne wyeliminowalo by problem tego ze zostales zle oceniony nic nie wypisales nie zglosiles mozesz miec pretensje tylko do siebie zes walil w preta cale polrocze, ranking liste mozna wtedy powiesic w area jaka prmia za jaka ilosc punktow i wsio jasne

klusek

Wysłany: Sob Lis 12, 2005 17:59   

wszyscy wiedz?,że kto nie liże ten ma tróje,to forum jest nudne spadam z t?d,jeste?cie smutni skoro nie macie nic innego do roboty jak tylko po robocie ględzić jak stare rury o robocie

zuber

Wysłany: Sob Lis 12, 2005 18:20   

wampirzek a uwazasz że te kryteria które podałes s? OK :?: bo ja znam wielu takich co nic nie robia tylko pisz? kaizeny i wiecznie się skarż? że to czy tamto jest niebezpieczne a ile defektów potrafi? znaleĽć (najwięcej tych, które sami narobili ). kto? napisał na GA że tam do każdego defektu member poci?ga za andon żeby wezwać GL i mu się pochwalić że go znalazł a jednocze?nie podkablować kumpla bo taki jest tego efekt. chcesz to wprowadzić na całym zakładzie :?: życzę powodzenia i raczej się nie chwal nawet najlepszym kumplom że to twoje dzieło gdyby to wprowadzili :) :) a poza tym to kto to ma wszystko rejestrować. masz może maszynkę do zliczania tego :?: na napisanie kaizenu trzeba czasu powiedzmy 10min jak go?ć sypnie 10 w ci?gu dnia bo takich też znam (będ? pisać naprawdę pierdoły tylko po to aby zaliczyć kolejny pseudo pomysł) to nazbiera się 100min a gdy takich będziesz miał więcej to kto za nich będzie robił na linii :?: no i kwestia ostatnia co będzie gdy w grupie trafi się 50% z jednakowym wynikiem :?: znam takich co naprawdę zapieprzaj? na nic się nie skarż? i nie maj? nawet czasu kaizenu napisać ba nawet go wymy?lić bo zajęci s? robot? i nie patrz? na innych. co z nimi :?: wiecznie byliby na dnie skali a mówię ci s? czasami lepsi od pisarzy. każda premia uznaniowa bedzie dla kogo? niesprawiedliwa. ale idziesz w dobrym kierunku może co? faktycznie wymy?lisz :)

rybak

Wysłany: Sob Lis 12, 2005 21:25   

Boże Zuber ale ty jeste? marudny......

zuber

Wysłany: Sob Lis 12, 2005 21:29   

Karolu lubię cię coraz bardziej :)

rybak

Wysłany: Sob Lis 12, 2005 22:15   

Ja ciebie też MARUDO.
Zabawny jeste?.
HE HE

zuber

Wysłany: Nie Lis 13, 2005 00:13   

widzisz Karolu dzięki mnie pięknie się pniesz na li?cie aktywno?ci użytkowników forum jeszcze trochę wysiłku i osi?gniesz czołówkę :)

Odpowiedz do tematu