PRACOWNICZE.NET Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
ocenianie pracowników
Autor Wiadomość
Uczuciowy 

Dział: Herbata
Miejsce pracy: Unilever
Wysłany: Pią Paź 17, 2008 09:36   

U nas też tak jest. Z góry przychodzi polecenie: "Wyróżniających się nie więcej niż 18 %, standardowych 71 %, i poniżej standardu reszta". I mogą robić u nas sami Einsteini, a podział musi być i już!

Bubel 

Miejsce pracy: NGK Ceramics
Wysłany: Pią Paź 17, 2008 17:26   

Yawasaka przestan juz pisac bo naprawde nie rozumiesz slow pisanych tutaj , czy trzeba ci tlumaczyc 10 razy ze osoby ktore wchodza w tylek przelozonemu maja np 4,0 ale nie potrafia nic zrobic z maszyna , a ci co z maszyna zrobia wszystko ale nie pucuja sie maja 3,5 lub 3,25 oczywiscie nie mowie ze tak jest wszedzie ale widac ze coraz czesciej sie to zdaza bo ludzie zaczynaja glosno o tym mowic.

Powiem tak Ojciec KGN jest zoltym o ile pamietam bo tak powiedzial i napewno chcialbym u niego pracowac , bo po jego wypowiedziach widze ze jest osoba kompetentna na swe stanowisko , potrafi nie tak jak inni bronic swojej dupy ale szukac winy wlasnie w prawach zakladu a ten pomysl z 3 ocenami mysle ze to strzal w 10 , sam powiedzial ze wszelkie sprawy omawia z brygada i stawia warunki jasno i kazdy o nich wie. Szacunek dla ciebie kolego.

mroczek 

Dział: NGK
Wysłany: Pią Paź 17, 2008 17:51   

tez sie zgadzam z ojcem kgn -wprowadzenie nowego systemu oceniania to była pomylka, ktora zamiast pomoc nam ze soba wspolpracowac to nas dzieli... 3stopniowa skala oceniania przedstawiona przez ciebie jest znacznie lepsza od tego co mamy teraz...
powinny byc jasne zasady co na dana ocene musimy potrafic bo teraz jest taki paradoks ze osoba ktora srednia 4,0 nie potrafi poradzic sobie z usunieciem prostej usterki i uruchomic ponownie maszyne - znajomosc maszyny powinna byc jednym z glownych pkt ktore decyduja o ocenie a dopiero pozniej wspolpraca, dyscyplina itd... u mnie na dziale nikt nie ma dwojki z poprawnosci wykonywanej pracy a sa osoby ktore maja problem z podstawowymi zadaniami a mimo to maja dobre oceny...

LORD VADER 

Wysłany: Pią Paź 17, 2008 19:34   

ojciec kgn

Cytat:
Może wystarczyło by aby były trzy oceny:
A. Powyżej OS
B. Ocena Standardowa
C. Wymagający Poprawy

Bardzo dobry pomysl,wszyscy normalni smerfy byli by bardzo zadowoleni,skonczyly by sie walki,wasnie,docinki i glupie wyzwiska miedzy dobrymi i tymi normalnymi smerfami, i skonczylo by sie skakanie do gardel sobie na wzajem.

mroczek

Cytat:
osoba ktora srednia 4,0 nie potrafi poradzic sobie z usunieciem prostej usterki i uruchomic ponownie maszyne

mysle ze bardzo by musiala sie nagimnastykowac na swoja wysoka ocene ta osoba,
jestem za natychmiastowym wprowadzeniem tych ocen.

yawasaka 

Wysłany: Nie Paź 19, 2008 14:45   

Bubel napisał/a:
Yawasaka przestan juz pisac bo naprawde nie rozumiesz slow pisanych tutaj , czy trzeba ci tlumaczyc 10 razy

Wystarczy raz, choc dla ciebie zarezerwowane bedzie 10. Ciezko jest cie zrozumiec. To jest jak bełkot.

Dlaczego mam nie pisac? Jestem pracownikiem KGN i nie planuje w najblizszym czasie zmieniac zatrudnienia. A co do twoich wypowiedzi - dlaczego to TY nadal udzielasz sie namiętnie na tym forum? Z tego co pamietam (a dobrze pamietam) delkarowales szybkie opuszczenie tego zakladu. Wiec dla kogo chcesz zmieniac warunki pracy skoro niebawem sie zwalniasz? Dla potomnych?
Widze ze udziela sie tu pewna grupka mlodych szczeniakow z czteromiesiecznym stazem chcacych postawic wszystko na glowie.

mroczek 

Wysłany: Nie Paź 19, 2008 14:51   

kogo masz na mysli, piszac mlodych szczeniakow ?? zapewniam Cie ze jestes w duzym błędzie...
sam raczej nic nie wnosisz do rozmowy tylko krytykujesz innych...wiec wrzuc na luz!

Szczebel 

Wysłany: Nie Paź 19, 2008 18:14   

Cytat:
sam raczej nic nie wnosisz do rozmowy tylko krytykujesz innych...wiec wrzuc na luz!

to ciekawe,
kiedy obiło mi sie o uszy że mamy takie forum i skusiłem się o przeczytanie tematów to powiem szczerze że krytyka jest w każdym temacie i bez znaczenia czy rozpoczyna się miłymi słowami po prostu po 2-3 odpowiedziach schodzi się na krytykę

więc powyże Twoje zdanie odbiega od normy
bzdura aż ich mało!

[ Dodano: Nie Paź 19, 2008 19:15 ]
aha...
przeczytaj wszystko od początku i pomyśl czy się mylę

mroczek 

Wysłany: Nie Paź 19, 2008 18:27   

teraz to ty zle mnie zrozumiales ... mialem na mysli to ze Yawasaka oraz bubel w wielu tematach pisza to samo - jeden cos napisze to drugi jedzie mu po majtach i tak wkolko...jak chca prowadzic dalej prywatne klotnie ktore de fakto nic nie wnosza do tematu to niech to zrobia przez pw i tyle w tym temacie - poza tym juz raz zwrocilem im uwage na ten temat, admin zreszta tez

Szczebel 

Wysłany: Nie Paź 19, 2008 18:35   

qur.a temat ma 3 strony i nic sciekawego w treści
szkoda gadać

Warchoł 

Miejsce pracy: Inne
Wysłany: Nie Paź 19, 2008 20:49   

Panowie, kiedy przestaniecie obrzucać się błotem? Chętni poczytałbym jakieś konkrety a nie, co ktoś komuś tam robi lub włazi.

ojciec kgn napisał/a:

A. Powyżej OS
B. Ocena Standardowa
C. Wymagający Poprawy
.

Niby prosty i logiczny sposób oceniania. Moim zdaniem jednak zbyt mała rozpiętość ocen, był kiedyś 4 stopniowy i się nie sprawdził. Stawiano praktycznie wtedy 2 lub 3.. Większość otrzymywała 2 i byli to różni ludzie zarówno ktoś, kto pracował niedługo ( starał się, ale siłą rzeczy dopiero, co „liznął” obsługę linii i usuwanie alarmów) i człowieka, który pracował dłużej Samodzielnie obsługującego linię (nie chciał lub nie zależało mu na wyżej ocenie, robił swoje i szedł do domu,co także należy docenić). Przy 5 stopniowej skali wygląda to trochę inaczej ten pierwszy dostaje 2 a drugi 3 lub w niewielu przypadkach 4. A przy 3 stopniowej 95% ocena 2? Przecież nie będzie to za bardzo obiektywne.
Jestem za zachowaniem 5 stopniowej skali ocen, (jeśli już musi jakaś być) daje ona możliwość postawienia bardziej adekwatnej do pracy oceny. Należałoby tylko zmusić żółtych i czerwonych do właściwego stosowania tej skali. Gdy smerfowi z mojego działu nie pasowała ocena poszedł do białego ,żółty z czerwonym musieli mu przy białym dokładnie uzasadnić dlaczego dostał takie oceny. Szczegółów rozmowy nie znam, lecz zauważyłem, że już przy następnej ocenie podeszli do nich z większym obiektywizmem.
Z większości postów wyłania się problem nie skali ocen a obiektywizmu oceniających.Należałoby, zatem popracować nad oceniającymi nas smerfów i ich obiektywizmem. Piętnować te skrajnie nieobiektywne oceny otwarcie a nie tylko na forum- wiem piękna to utopia.Kto chciałby się wychylać żeby dostać po łbie? Ale co nam pozostało pisać na forum i mieć nadzię, że zrozumieją ?

ojciec kgn 

Wysłany: Pon Paź 20, 2008 16:23   

Warchoł napisał/a:
Należałoby tylko zmusić żółtych i czerwonych do właściwego stosowania tej skali.

A masz pomysł w jaki sposób?
Ocena ma być rzeczowa, jeśli będzie subiektywna to już po sprawie, oceniać będziemy lepszych i gorszych kolegów i koleżanki a nie ich pracę.
Przykład:
Pracownik A potrafi wykonać czynność X ale ma problemy z czynnością Y
Pracownik B potrafi wykonać czynność Y ale ma problemy z czynnością X
Pracownik C potrafi wykonać czynność Z ale ma problemy z czynnością Y i X
Pracownicy A i B nie mogą bo nie są uprawnieni do wykonywania czynności Z.
Jak ich ocenić?
Pracujemy w grupach, brygadach, jeśli wynik jest zgodny z zaleceniami to wszyscy bez wyjątku dostają OS, jeśli niżej wtedy szukamy, która czynność X, Y, Z zawiodła i mamy możliwość przedyskutowania z odpowiednim pracownikiem o tym problemie, obniżamy mu ocenę jeśli faktycznie on bezpośrednio przyczynił się do obniżenia wykonania planu.
Analogicznie postąpimy jeśli znacznie przekroczyliśmy plan, wtedy możemy podnieść ocenę.
Wiem, że najtrudniej jest z oceną dyscypliny czy BHP bo niekiedy patrzymy na pracowników jako dobrych znajomych, bo tak kazali sie nam integrować.
Jeszcze jeden problem przyszedł mi na myśl, a mianowicie problem Operator-Brygadzista. Już krótko piszę. Brygadzista to nikt inny tylko Operator z dodatkową funkcją zarządzania zespołem, jednak w tej firmie niektórzy Żółci czują się jak co najmniej Kierownicy Zmiany i aż dziwi mnie fakt, że czerwoni na to przymykają oczy.
Ale to inny temat, niestety też problematyczny.
Acha Panowie i Panie proszę o zaprzestanie opisywania swoich emocji pomiędzy Wami, bo to faktycznie robi się niesmaczne. Takie sprawy załatwiajmy na PW.
Inaczej będzie trzeba zakończyć to gadanie blokadą forum.
A może założycie sobie osobny temat i tam będziecie pisać może moderator to przyjmie jako wentyl bezpieczeństwa, dla prowadzonych dyskusji tematycznych.

Warchoł 

Wysłany: Pon Paź 20, 2008 21:55   

ojciec kgn napisał/a:
Przykład:
Pracownik A potrafi wykonać czynność X ale ma problemy z czynnością Y
Pracownik B potrafi wykonać czynność Y ale ma problemy z czynnością X
Pracownik C potrafi wykonać czynność Z ale ma problemy z czynnością Y i X
Pracownicy A i B nie mogą bo nie są uprawnieni do wykonywania czynności Z.
Jak ich ocenić?

Różnie, na pierwszy rzut oka widać, że mają niejednakowy wkład w wykonanie pracy zespołowej. Np czynność X ma wpływ na pracę całej linii, czynność Y na pracę danej maszyny, czynność Z na pracę danego przenośnika itd. Jako przełożony musisz ocenić, którą czynność należy ocenić wyżej, ludzie chcą by przełożony dostrzegał takie rzeczy i je oceniał a nie wrzucał ich do jednego worka z napisem OS. Za duże widełki przy ocenie 3 stopniowej.

ojciec kgn napisał/a:
Pracujemy w grupach, brygadach, jeśli wynik jest zgodny z zaleceniami to wszyscy bez wyjątku dostają OS,

I dokładnie tak jest w tej chwili a 5 stopniowa skala pozwala ocenić dokładniej. Ktoś się postarał i zasługuje na GN a ktoś, kto miał przypadkiem fenomenalny miesiąc może dostać PW. I to wdaje się lepsze niż wystawianie im takiej samej oceny Powyżej OS. Dokładnie tak samo na minus

ojciec kgn napisał/a:
A masz pomysł w jaki sposób?

Nie przypadkowo opisałem zdarzenie z smerfem. To jest jedyny sposób na zmuszenie ich do jako takiego obiektywizmu. Nie robiąc tego żadna skala ocen nie będzie dobra (3,4,5 stopniowa), jeżeli brak nam chęci do tak radykalnego rozwiązania to musimy pogodzić się z stanem obecnym.

mroczek 

Wysłany: Wto Paź 21, 2008 09:15   

Warchoł napisał/a:
Ktoś się postarał i zasługuje na GN a ktoś, kto miał przypadkiem fenomenalny miesiąc może dostać PW

hmm.. zgadzam się z Tobą - tak jest w teorii ale w praktyce jest zupełnie inaczej, z własnego doświadczenia wiem, że oceny biorą się z powietrza, ktoś dostaje 4 ktoś 3 a dokładnie sama zinteresowana osoba nie wie dlaczego ma taka a nie inną ocenę - brak jakiejkolwiek argumentacji ... jak już napisałeś, problem leży w obiektywnym ocenianiu czego niestety tu brakuje, na co składa się wiele czynników... a konsultowanie oceny za każdym razem z kierownikiem to chyba nie jest docelowe rozwiązanie... chyba że ocenianie pracowników odbywało by się przy kierowniku, wtedy kierownik miał by możliwość sprawdzić jak system oceniania wygląda w praktyce, bo wydaje mi się, że biali nie zauważają problemu,
do piętnowania tych skrajnych przypadków to wielu ludzi wprost boi się krytycznie wypowiadać na jakikolwiek temat bo wie co go może spotkać za zbytnie gadulstwo - takie są fakty, nieukrywajmy, że jest inaczej - nie mówie że wszędzie tak jest ale na jednym z działów napewno

Warchoł napisał/a:
Niby prosty i logiczny sposób oceniania. Moim zdaniem jednak zbyt mała rozpiętość ocen, był kiedyś 4 stopniowy i się nie sprawdził. Stawiano praktycznie wtedy 2 lub 3..

poprzedni system może nie był idealny ale nie wywoływał tylu kontrowersji co obecny system -może dlatego, że od otrzymanej oceny nie zależało jakią dostaniemy (???) podwyżkę... a tam gdzie jest mowa o pieniądzach, zwłaszcza gdy interesy nie idą tak dobrze, o obiektywnym ocenianiu nie może być mowy - nie wierzę, że nie ma odgórnego postanowienia dot. ilości ocen ze średnią 4 i więcej; jest tak jak napisał uczuciowy - nieważne czy to firma x czy y....

ojciec kgn 

Wysłany: Wto Paź 21, 2008 19:47   

mroczek napisał/a:
a tam gdzie jest mowa o pieniądzach, zwłaszcza gdy interesy nie idą tak dobrze, o obiektywnym ocenianiu nie może być mowy

I tu chyba trafiłeś w sedno całej sprawy, zarówno z ocenianiem jak i lizaniem. Sorki nie chciałem o tym pisać ale widać dokładnie co się dzieje.
Jeśli ktoś z mojej brygady podpadnie czerwonemu to ja choćbym na uszach stawał na konsultacji ocen jestem ściskany za gardło. Albo ty obniżysz ocenę jemu albo ja tobie, mam ten kij i go użyję.
Mało kto mówi o tym, że ocena winna motywować do poprawy swojej pracy, dyscypliny, wiedzy, pomysłowości itd. raczej jest traktowana jak bat na niesfornego pracownika.
Warchoł napisał/a:
w tej chwili a 5 stopniowa skala pozwala ocenić dokładniej.

A co byś powiedzial na takie rozwiązanie:
1. Oceniamy np. Jakość pracy
a. pracuje zgodnie ze standardami jakości
b. rzetelnie wykonuje swoją pracę (sumienność, solidność, uczciwość)
c. zna procesy i dokumentację technologiczną na stanowisku pracy
d. informuje przełożonych o zaistniałych problemach jakościowych,
W każdym podpunkcie możesz dać ocenę liczbową 1, 2 lub 3, z matematycznego punktu widzenia wychodzi niezły ułamek, który pozwala tym dokładniej określić umiejętności, zaangażowanie, wiedzę, dyscyplinę i inne sprawy im więcej podpunktów będzie w danej grupie, jak np w przykładzie Jakość pracy.
O wiele łatwiej i dokładniej możesz zróżnicować swoich pracowników, a jeśli dochodzą nowe podpunkty to tylko będzie świadczyć o utrzymaniu pewnej krzywej (nie pamiętam jak ona się zwie) w odpowiednim przedziale.
Poza tym trzy podstawy ocenienia:
Kryteria oceny okresowej pracownika.

# Obiektywne – oceniać należy pracę a nie osobowość pracownika -tego brak

# Wynikające z procesów kontroli na stanowisku pracy - na to nikt nie patrzy, ale każdy wypełnia te różne arkusze.

# Wynikające ze strategii firmy - o tym każdy przełożony tylko słyszał

Czekam na dyskusje.
A może napiszemy link do naszego HR-u by sobie to poczytali bo dyskusja zaczyna mnie wciągać. Może oni nam coś powiedzą, doradzą.

Warchoł 

Wysłany: Wto Paź 21, 2008 22:21   

ojciec kgn napisał/a:
A co byś powiedzial na takie rozwiązanie:
1. Oceniamy np. Jakość pracy
a. pracuje zgodnie ze standardami jakości
b. rzetelnie wykonuje swoją pracę (sumienność, solidność, uczciwość)
c. zna procesy i dokumentację technologiczną na stanowisku pracy
d. informuje przełożonych o zaistniałych problemach jakościowych

Jak dla mnie jaśniejsze, prostsze,lepsze od obecnego. Nie dodawałbym nawet więcej punktów, bo mogłyby niepotrzebnie skomplikować ocenianie. Dobrze by było by system przy dokładności był też prosty i zrozumiały.
Bardzo dobry system ogólny do każdego podpunktu można stworzyć adekwatny do danego działu zestaw umiejętności i wiedzy ocenianej. Ułamki - może zostać to niezrozumiane przyzwyczajeni jesteśmy (szkoła) do pełnych ocen. Jak dostanę 3 to rozumiem, ale 3,08 to nie bardzo można zaokrąglać oceny, ale przy 5 stopniowej lub większej skali

Uczuciowy napisał/a:
U nas też tak jest. Z góry przychodzi polecenie: "Wyróżniających się nie więcej niż 18 %, standardowych 71 %, i poniżej standardu reszta". I mogą robić u nas sami Einsteini, a podział musi być i już!

Co do tej krzywej (także nie pamiętam jej nazwy) ciężki problem do przeskoczenia moim zdaniem należałoby ją zignorować (mamy oceniać umiejętności a nie trzymać się krzywej), lecz nikt nam nie pozwoli przekroczyć tych procentów. I tu musimy wymóc na oceniających by w górnym pułapie znaleźli się pracownicy zasługujący na to a nie koledzy (oceniający powinni sami tego pilnować- wiem utopia), wszelkimi możliwymi sposobami.

mroczek napisał/a:
a konsultowanie oceny za każdym razem z kierownikiem to chyba nie jest docelowe rozwiązanie...

Broń Cię Boże za każdym razem wyjdziesz wtedy w jego oczach na warchoła :mrgreen: . Pomyśl o tym w ten sposób-tu chodzi o Twoją kasę i przy 50% szans na to, że Ty masz racje warto zaryzykować. Popatrz na to oczami białego-jeśli po każdej ocenie przyjdzie do niego 2-3 pracowników i jeszcze okaże się, że mają rację prostym wnioskiem jest to, że zostali źle ocenieni. I każdy biały dla swojego świętego spokoju zabierze się za czerwonego i żółtego a nie, za smerfów. (smerfów jest więcej to tak, gdy drużyna piłkarska niema wyników prościej jest wymienić trenera niż 30 zawodników).Jest to jeden ze sposobów wymuszenia obiektywizmu oceniania. Jest niedobrze, gdy musimy sięgać po takie metody i należy to robić w ostateczności, gdy wszystko inne zawiodło, lub gdy inne sposoby (np. rozmowa z nim) nie daje rezultatów. Nie robiąc nic - nic się nie zmieni.

Odpowiedz do tematu