Trudno mi się z tobą nie zgodzić... Może nie określiłbym tego tak ostro:
Cytat:
Robią z nas idiotów,powiem więcej nie traktują nas jak ludzi,a jedynie jako tępa ,szara mase,która stanowi siłe roboczą firmy,
ale to też prawda w niektórych przypadkach jakie znam, nie jesteśmy współpracownikami, nie traktuje się nas na równi, pomimo niekiedy większej "wiedzy życiowej" czy nawet doświadczenia w innych zakładach pracy.
Wszyscy jedziemy w tym samym pociągu, jedni jadą w pierwszej kasie, inii w drugiej ale wszyscy jesteśmy pasażerami i jedziemy do jednego celu. Boli mnie to, że są takie a nie inne relacje pomiędzy pasażerami, że nie chce się otwarcie powiedzieć co się dzieje, są tematy o których nie wolno mówić, wiec jak mamy wyjaśniać to co musimy zrobić czyli między innymi obniżyć ocenę?
Cytat:
chciałem rzucić treoche światła na te "GÓRE" w której sprawiedliwość oceniania co poniektórzy tak wierzą.
Góra ma zawsze rację, to jest system kastowy niestety ten nigdy nie będzie sprawiedliwy dla tych, którzy są na dole. A jeśli nie jesteś zmienny i nie poklepujesz góry nigdy nie dostaniesz się do pierwszej klasy tego pociągu.
Sprawiedliwość ocen jest trudna skoro oceny są tajne. Jak można się odnieść do własnej oceny skoro jej nie można porównać, ba inna sprawą jest, że działy maja różne dodatkowe zasady, np. w ilości wykonanych czy zgłoszonych wniosków PU.
Uważam, że problem pojawia się już w jedynie jawnej ocenie z JOB Matrixa, tam widząc te kołeczka moich pracowników i linii obok widzę faworyzowanie pewnych osób, ale kogo to obchodzi.
Rożne zasady ocen to już jest niesprawiedliwość, wydaje mi się, że projekt rozszerzania dodatków w opisie behawioralnym powinien być zgrany dla całego zakładu.
Pomimo, że twój post jest tak negatywnie nastawiony, cieszy mnie fakt, że wypowiedź jest bardzo szczera i tak ludzka. Proszę Cie abyś jeśli to możliwe więcej pisał na forum, bo masz ciekawe spostrzeżenia a i pewnie jakieś rozwiązania może wspólnie znajdziemy.
_________________ robię to co muszę ale myśle o czym chcę
Dział: NGK
Miejsce pracy: NGK Ceramics
Wysłany: Nie Lis 09, 2008 23:15
konserwator napisał/a:
góra robi cięcia w naszych pensjach,a by to jakoś ukryc,uzasadnić,notorycznie naciska na brygadzistów by nie dawali tyle i takich dobrych ocen
wprowadzenie nowego systemu oceniania od którego będzie zależala podwyżka miała pewnie na celu zmotywowanie nas do lepszej pracy szkoda ze po ostatnich podsumowaniach miesięcznych jakoś tego nie widać...czyzby cos poszlo nie tak... a moze mamy jakis problem z wyrobieniem normy, ktora stale jest zwiekszana...
tak naprawde to nie wiem o jakie kwoty chodzi w tych podwyżkach? (nie umiałem dokładnie tego dowiedzieć)
nie wiem mój biały może powiedzieć o mojej pracy skoro nie zna mnie i nie wie jak pracuje- dlaczego podważa oceny wystawione przez GL/SL?? tam gdzie jest kasa zawsze bedzie mataczenie i kombinowanie...a to że podwyżki i premie są zależne od naszej pracy to łatwo można regulować nasze wypłaty...to się nazywa oszczędność:)
_________________ Nie dyskutuj z człowiekiem prostym, bo sprowadzi Cię do swego poziomu...
Zacznę może troszkę inaczej.
Jeśli widzisz gorę i chcesz ją zdobyć to musisz wejść na szczyt. Tak też jest z tymi ocenami, skoro pokazano nam poziom wybitny, każdy chyba chce to osiągnąć przeważnie dla kasy. To normalne.
Ale nie rozumiem dlaczego przełożeni (może nie wszyscy) nie dają możliwości ucinając to w sposób:
"Nie wolno mi dać więcej niż średnią 3,5"
Dla mnie to chory system, który prowadzi tylko do pogorszenia relacji pomiędzy pracownikami.
Czy nie było by prościej aby były tylko trzy oceny?
Celem jest osiągnięcie standardu, można jeszcze na tej górze podskoczyć ale wyżej się nie da, więc po co ta wybitna ocena? Może wystarczyło by aby były trzy oceny:
A. Powyżej OS
B. Ocena Standardowa
C. Wymagający Poprawy
Bo jeśli cele są wykonywane, zadania zrealizowane, ludzie przestrzegają zasad w firmie to jest to.
Dając większe rozbieżności w ocenie, ludzie szukają u innych a nie u siebie wad, widzą jak inni pracują, oceniają się na podstawie ja to robię a on nic więc dlaczego mam niższą ocenę, to nie jest przepis na poprawienie współżycia, współpracy i integracji załogi. Dano nam miesięczną broń, broń obosieczną, zaczęła się wojna o oceny, lecz w wojnie każda strona traci, traci na zaufaniu, jedności wspólnym działaniu. Niestety jesteśmy narodem mało zdyscyplinowanym na przepisy, więc dając rozbudowane oceny stworzono problem, zawiści, matactwa, lizusostwa, fałszywej koleżeńskości. O samodyscyplinie możemy zapomnieć, bo do tego potrzeba zdrowych, prostych zasad, które można by zrozumieć w pięć minut i zastosować w każdej sytuacji.
Czy jest jeszcze możliwość poprawienia tej sytuacji?
Ja jak zawsze jestem optymistą, lecz nie mam już sił by robić coś przeciwko zasadzie: Szef ma zawsze rację, tym bardzie, że przecież konsultuje to z załogą.
zgadzam sie te oceny to przyczyna kłótni ludzie dzielą się na grupy, a współpraca umiera śmiercią naturalną. padają dziwne podejrzenia kto jest kapusiem czerwonego albo żółtego.masakra
Dział: od P0 do P6
Wysłany: Pon Gru 15, 2008 09:14
Faktem jest ,ze ten system ocen to fikcja. Nie ma nic wspólnegoo z adekwatnym wkładem pracownika do pracy.
Dlatego koleżanki i koledzy od stycznia wystarczy bojkotować wypisywanie samochwałek!!! Inaczej nie wygramy. Wystarczy że kilka osób na dziale odmówi wypisania (nawet 2 lub 3) to ruszy efekt domina.Na dzień dzisiejszy nie mamy innej możliwości jak tylko odmowy brania udziału w tej farsie.
Wysłany: Pon Gru 15, 2008 19:26
Cytat:
Robią z nas idiotów,powiem więcej nie traktują nas jak ludzi,a jedynie jako tępa ,szara mase,która stanowi siłe roboczą firmy,jednakze nie zauważają jak ich manipulacje (W tym roku wokół ocen) degraduja nasze morale,chec do pracy-BO TO MOJA STRATA,DURNY BYŁEM,ŻE SIE STARAŁEM W PRACY ,Z KTÓREJ NIE MA KOŁACZY.
I to jest swieta prawda co kolega napisal,i znowu kombinowanie na koniec roku,u mnie na dziale nawet zolty i czerwony nie poinformował o ocenach miesiecznych,a najlepsze jest to ze nic nie wypisywalismy,zadnych ocen,bo za krotki okres pracy.
I W TYM MOMENCIE PODWYZKA POSZLA SIE PIER....C
JEDNA WIELKA FIKCJA TO OCENIANIE
po co komu te ocenianie jak dobrze pracujesz to tego nikt nie doceni . powinno sie oceniac za wlazenie w d... przelozonemu , za kapowanie na kolegow i przynoszenie im papierosow zeby mozna w zamian isc na fajke
Dział: od P0 do P6
Wysłany: Sro Gru 17, 2008 13:29
Po co było to wszystko jak i tak pewnie nie dadzą podwyżek bo zwalą na kryzys.
Niech od stycznia sami sobie piszą samooceny.
[ Dodano: Sro Gru 17, 2008 13:48 ]
Wypiszmy kaizena do Ministerstwa edukacji aby w szkolnictwie wprowadzić ten doskonały system ocen!!!!
oceny 6 oraz 5 nie przydadzą się uczniom bo po co mieć ambitnych .
ocena 4 tylko dla kabli klasowych .pozostali mogą tylko obejść sie smakiem bo po co za dużo uczniów ma mieć w klasie ocene 4. Jeszcze sie średnia podniesie a nie trzeba pracowitych.
Dla wszystkich 3 bo starczy . Zresztą najlepiej 2 .Wdedy nauczyciele uzyskają odpowiednią srednią beda zadowoleni itp . A najważniejsze- po odpowiedzi lub sprawdzianie taki uczeń powinien sam wypisać samoocene a nauczyciel smiejąc sie z tego co taki biedak napisał w towarzystwie innych pedagogów zastanowi sie gdzie mu uwalić ocene żeby nie wystawić dobrej.
Prawda że mamy szanse sie przebić ?!!!
PRZECIEż U NAS TO DZIAŁA.
[ Dodano: Sro Gru 17, 2008 13:53 ]
nie "wdedy" tylko wtedy. sorki.
Miejsce pracy: Inne
Wysłany: Sro Gru 17, 2008 15:26
LORD VADER napisał/a:
u mnie na dziale nawet zolty i czerwony nie poinformował o ocenach miesiecznych,a najlepsze jest to ze nic nie wypisywalismy,zadnych ocen,bo za krotki okres pracy.
Termin wstawienia ocen za grudzień jest ustalony przez HR do 10.01.2009.Na moim dziale „samochwałkę” muszę przynieść na 5 stycznia.
_________________ Pozdrowienia z Parzymiechów
Warchoł
Wysłany: Sro Gru 17, 2008 20:12
Warchoł napisał/a:
LORD VADER napisał/a:
u mnie na dziale nawet zolty i czerwony nie poinformował o ocenach miesiecznych,a najlepsze jest to ze nic nie wypisywalismy,zadnych ocen,bo za krotki okres pracy.
Termin wstawienia ocen za grudzień jest ustalony przez HR do 10.01.2009.Na moim dziale „samochwałkę” muszę przynieść na 5 stycznia.
i tu sie zgodzę
Lord ktoś Cię nie poinformował ! do 10.01.2009 i konic kropka
a oceny muszą być ponieważ jest okres powyzej połowy miesiąca ocenianego!
_________________ Każda praca jest dobra, o ile jest dobrze wykonywana.
No i mamy odpowiedź na ankietę o przepływie informacji. Z ocenami jest tak samo, jeśli nie znasz swojej oceny masz prawo do zgłoszenia się chyba nawet do HR, jednak nawet uczniowie w podstawowej szkole, maja prawo do protestu jeśli ocena nie jest niezadowalająca.
Uczniowi bądź jego rodzicom przysługuje prawo zgłoszenia zastrzeżeń do dyrekcji szkoły, dotyczących ustalenia rocznej oceny klasyfikacyjnej zachowania, w terminie 7 dni od zakończenia zajęć dydaktyczno-wychowawczych
Fakt, że dotyczy to rocznej oceny, ale czy aby nie jest to prawo, które pozwala na weryfikacje, jeśli jest coś nie tak?
W naszym systemie pracy i oceniania niestety trudno to znaleźć, a szkoda, bo sądzę, że niejeden z nas mógłby obronić swoją ocenę lub przynajmniej zaznaczyć swoje zainteresowanie w tej sprawie.
Z drugiej strony może lepiej milczeć i tylko gwizdać na to wszystko, niż byc wrogiem Nr. 1 na swoim dziale?
_________________ robię to co muszę ale myśle o czym chcę
Wysłany: Pią Gru 19, 2008 00:06
ojciec kgn napisał/a:
Szczebel napisał/a:
Lord ktoś Cię nie poinformował !
No i mamy odpowiedź na ankietę o przepływie informacji. Z ocenami jest tak samo, jeśli nie znasz swojej oceny masz prawo do zgłoszenia się chyba nawet do HR, jednak nawet uczniowie w podstawowej szkole, maja prawo do protestu jeśli ocena nie jest niezadowalająca.
Uczniowi bądź jego rodzicom przysługuje prawo zgłoszenia zastrzeżeń do dyrekcji szkoły, dotyczących ustalenia rocznej oceny klasyfikacyjnej zachowania, w terminie 7 dni od zakończenia zajęć dydaktyczno-wychowawczych
Fakt, że dotyczy to rocznej oceny, ale czy aby nie jest to prawo, które pozwala na weryfikacje, jeśli jest coś nie tak?
W naszym systemie pracy i oceniania niestety trudno to znaleźć, a szkoda, bo sądzę, że niejeden z nas mógłby obronić swoją ocenę lub przynajmniej zaznaczyć swoje zainteresowanie w tej sprawie.
Z drugiej strony może lepiej milczeć i tylko gwizdać na to wszystko, niż byc wrogiem Nr. 1 na swoim dziale?
przepraszam ale nie wiem do czego dążysz.... .
Ja o ocenie mieusięcznej grudniowej a Ty o szkole .... hmmm... sorki ale nie kapejszyn
_________________ Każda praca jest dobra, o ile jest dobrze wykonywana.
A ja wam powiem ze g**no da zmiana skali oceniania. Byla 4 stopniowa - zle. Teraz jest 5 - tez zle. Co za roznica jak zmienimy ilosc punktow, skale ocen czy nazewnictwo. Trzeba zmienic mentalnosc a nie to czy skala bedzie trzy czy dziesieciostopniowa.
Mentalnosc Polaczkow (czasem wstydze sie ze nim jestem) zmienic jest bardzo ciezko. To czy ktos bedzie oceniony wg skali 3 stopniowej nie uczyni go lepszym, gorszym, takim samym jak inni. Trzeba wziac pod uwage fakt ze sami jako najnizszy szczebel (sorry Szczebel) chcielismy jeszcze nie tak dawno zeby skala byla rozszerzona do 5 bo 4 nie dawalo nam odpowiedniego wyniku. I co? Teraz chcemy nagle skali 3 stopniowej. Cos nie tak. Wymyslanie na sile takich glupot nie jest najlepszym pomyslem. Moze odpowiedni (czyt. sprawiedliwy) sposob oceniania nas przez naszych przelozonych w zupelnosci by wystarczyl?
a ja uważam że warto dyskutować było źle i teraz też jest żle ale zawsze można coś zmienić na lepsze.Wiadomo , że ciężko wszystkim dogodzić żeby wszyscy byli szczęśliwi i zadowoleni.
[ Dodano: Pią Gru 19, 2008 17:32 ]
mroczek napisał/a:
niedługo dojdzie do tego że zabronią nam rozmawiać między sobą... temat rzeka
hahaha to już dawno nastapiło, tylko różnie jest przestrzegane na róznych działach.
[ Dodano: Pią Gru 19, 2008 17:36 ]
bluerebelia napisał/a:
Faktem jest ,ze ten system ocen to fikcja. Nie ma nic wspólnegoo z adekwatnym wkładem pracownika do pracy.
Dlatego koleżanki i koledzy od stycznia wystarczy bojkotować wypisywanie samochwałek!!! Inaczej nie wygramy. Wystarczy że kilka osób na dziale odmówi wypisania (nawet 2 lub 3) to ruszy efekt domina.Na dzień dzisiejszy nie mamy innej możliwości jak tylko odmowy brania udziału w tej farsie.
na p4 juz kiedyś mialo miejsce takie zdarzenie odmówiono wypisania samooceny nic niestety to nie dało czerwony ograniczył sie do wypisania tym osobom wymagany standard.oczywiście nie bylo to dla nich korzystne dodam