PRACOWNICZE.NET Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Pieniadze ?? Godnosc ??
Autor Wiadomość
Counter Strike 

Dział: KWK
Miejsce pracy: Inne
Wysłany: Sro Wrz 24, 2008 17:15   Pieniadze ?? Godnosc ??

WItam pytam Was czy naprawde jestesmy tacy pazerni i za ta kase tak dajemy sie ponizac ?? Ja majac 2400 szukam pracy i nie koniecznie za wieksze lub te same pieniadze. Pozostala mi godnosc i pewnosc jutra a nie 2012 i zapewnien "ci..."

ojciec kgn 

Miejsce pracy: NGK Ceramics
Wysłany: Sro Wrz 24, 2008 22:37   

W obecnej sytuacji na rynku motoryzacyjnym to chyba co drugi szuka pracy. Ale nie bardzo rozumiem gdzie Cię poniżają znaczy się kto dokładnie, napisz mi na Priva.

Counter Strike 

Wysłany: Czw Wrz 25, 2008 14:45   

ojciec kgn napisał/a:
W obecnej sytuacji na rynku motoryzacyjnym to chyba co drugi szuka pracy. Ale nie bardzo rozumiem gdzie Cię poniżają znaczy się kto dokładnie, napisz mi na Priva.

Ponizaja w sensie iz czlowiek z wyksztalceniem zawodowym jest Twoim przelozonym wymadrzajac sie przy tym, mimo to ze jego wiedza jest uboga w porownaniu co do zwyklego operatora.
Firma nie daje rozwoju osobom naprawde ktore maja glowe na karku a ich wielka wada jest to ze maja cos do powiedzenia oczywiscie madrego.
Wiesz co daje sie zauwazyc tutaj ze jezeli wykarzesz choc troszke inteligencji masz przechlapane maleja Twoje szanse na awans bo tacy ludzie sa niemile widziani na funkcjach.
Bylem nominowany 2 razy na zoltego i coo ?? Zero wyjasnien dlaczego mnie skreslono ani nic a moze to tylko glupia gadka czerwonego ? Oczywiscie brygadzista zostaje kolega czerwonego.
Zalosne to moge powiedziec Niejeden ten mlokos powinien dostac porzadnie lejty za brak wiedzy i wypinanie sie jacy to sa wazni Ale zadjmy sobie pytanie jakim sposobem osiagneli swoj piekny sukces !!!
Nie pisze tu o kazdych bo napewno znajdziemy wyjatki ale wielu napewno ma doczynienia z takimi ludzmi na swoich dzialach.
To jest ponizanie brak kontroli nad ludzmi ktorzy wogole nie nadaja sie na pewne funkcje i staraja sie Toba dyrygowac wytykac cos a sami g**no potrafia. Dodaj do tego te oceny nic dodac nic ujac !!!
Szczerze mowiac to jestem juz w trakcje realizacji planu znikniecia z tej firmy
POZDRAWIAM

ojciec kgn 

Wysłany: Pią Wrz 26, 2008 09:24   

Tak tu się z Tobą zgodzę, że część "funkcyjnych" nie nadaje się ale nikt nie chce tego ruszać, bo jak trzeba będzie to się ich wykorzysta do innych celów, w końcu coś za coś ...
O znikaniu z firmy też słychać coraz częściej, trochę szkoda mi tego co tutaj się dobrze rozpoczynało, ale trudno, trzeba się obudzić i stąpać twardo po realiach poza zakładowymi.
Tematem tego postu są pieniądze i godność, tak sobie myślę, że godności mamy jeszcze dużo co do pieniędzy to się okaże przy podwyżkach albo raczej nazwałbym rekompensacie inflacyjnej.
Wiemy wszyscy, że koszta utrzymania rodziny rosną, nie pracujemy dla idei zakładu jaka jest ochrona środowiska, więc jeśli ktoś daje lepsze warunki płacy to sprawą normalną będzie że ludzie odejdą.
Najgorszym z najgorszych rzeczy jest obiecywanie i nie dotrzymywanie obietnic, ludzie tracą zaufanie, motywację do pracy powstają konflikty pomiędzy pracownikami i najgorsze w tym jest to, że jeśli coś przekazałeś komuś to ty jesteś winny takie sytuacji.
Związek w swojej działalności mógł pewne sprawy uzyskać na piśmie, jako organizacja prawna, jeśli go nie ma to każdemu z osobna można powiedzieć co się chce i tak nie jest to wiążące. Szkoda, żeśmy przegapili tą sytuację, ale jak zawsze jestem optymistą, mam nadzieję, że sytuacja krachu amerykańskiego pomoże naszej sytuacji, wiec obserwujmy co się dzieje i niech nasi na szczycie tej firmy robią dobre interesy, "aby ludziom żyło się lepiej i dostatniej..." :wink:

mroczek 

Dział: NGK
Wysłany: Wto Wrz 30, 2008 22:59   

Counter Strike napisał/a:

Ponizaja w sensie iz czlowiek z wyksztalceniem zawodowym jest Twoim przelozonym wymadrzajac sie przy tym, mimo to ze jego wiedza jest uboga w porownaniu co do zwyklego operatora.

tym tekstem rozłożyłeś mnie na łopatki <lol> czy my przez przypadek nie jesteśmy z jednej zmiany z jednego działu ?? hehe ... nie musisz odpowiadać ... ale jak widzę taka sytuacja to norma w naszej firmie ;)jak to mówią jak liżesz tak masz ... skoro by zostać czerwonym wystrczy mieć wykształcenie zawodowe to aż się boję zapytać o wykształcenia innych panów w nieco jaśniejszych koszulkach ...

Counter Strike 

Wysłany: Czw Paź 02, 2008 15:31   

mroczek napisał/a:
tym tekstem rozłożyłeś mnie na łopatki <lol> czy my przez przypadek nie jesteśmy z jednej zmiany z jednego działu ?? hehe ... nie musisz odpowiadać ... ale jak widzę taka sytuacja to norma w naszej firmie ;)jak to mówią jak liżesz tak masz ... skoro by zostać czerwonym wystrczy mieć wykształcenie zawodowe to aż się boję zapytać o wykształcenia innych panów w nieco jaśniejszych koszulkach ...

hehe moze i jestesmy z tego samego dzialu a moze i z tej samej zmiany. Ale nie ukrywam ze znam jedynego czerwonego ktory ma wyksztalcenie wybitnie zawodowe i usilnie teraz zdobywa wyksztalcenie srednie, choc nie wiem po co jak swietnie lize.
Co do kolorow jasniejszych koszul hmmmm wole sie nad tym nie zastanawic bo juz mi rece opadly na te fakty ktore znamy.

Takie przypadki mozna ukazac na kazdym z dzialow. Moze w koncu kazdy napisze cos o swoich przelozonych. Nie twierdze ze kazdy jest tepy i wylizal sobie funkcje. Niech ktos przekona tych wielu ze sa jednak odpowiedni ludzie na swoje stanowiska. Watpie w odpowiedzi ale chetnie poczytam......

A Wy zolci i czerwoni wybitnie wyszkoleni GRATULUJE TRZEPCIE KASE PÓKI SIE DA BO WSZYSTKO SIE SKONCZY PEWNEGO DNIA !!!

ojciec kgn 

Wysłany: Pią Paź 03, 2008 22:57   

Jak to się mówi od każdej reguły jest wyjątek, ale mam nadzieję, że ten wyjątek zawodowego czerwonego jest jedyny.
Przeszedłem już kilku czerwonych i białych, przesuwając mnie z hali A na B i z B na C, i powiem tak, są różni, o większości powiem, że są OK lecz mało ich widać i nie znają naszych codziennych drobnych problemów, które oni mogli by rozwiązać jedną decyzją lub poparciem pomysłów gdzieś tam na górze, ale wolą siedzieć cicho, bo jak sie wychylą to sie i im dostanie coś do roboty mniej miłego.
Jeśli chodzi o temat to powiem tak:
Pieniądze albo się ma albo nie, można je zdobyć albo stracić, ale godności nikt mi nie odbierze, bo jest cenniejsza niż cała kasa na tej ziemi, więc się nie obawiam, że ktoś mi ją może zabrać.
Co innego jest godnie życ za taka kasę, ale to już sprawa raczej potrzeb niż godności.

LORD VADER 

Wysłany: Sob Paź 04, 2008 09:13   

Znam jedna osobe ktora ma godnosc,a kasa nie jest dla niego taka wazna a dodam ze jest wyuczony i ma glowe nie od parady,ale coz z tego jest tylko zoltym,pomaga innym pracownikom,wstawia sie za nimi i nie nalezy do zadnych ukladow,ma u mnie 100 0/0 szacunku i takich ludzi nam potrzeba w kgn,ale jest maly problem nie pasuje innym a mogl byc dawno czerwonym, ale nie jest bo by przeszkadzal.
dodam ze jest ze zm. c z 2 hali.

Bubel 

Wysłany: Pon Paź 06, 2008 15:12   

Ludzi ktorzy o wiele lepiej spisywali by sie na stanowiskach żółtych czy czerwonych jest o wiele wiecej , co z tego skoro ci ludzie nie chca lizac, a zasada jest prosta mozesz byc magistrem ale jak nie lizesz nie masz nic , jestes po podstawówce a wchodzisz w pupe i lizesz kablujesz to jestes najlepszy. Jak pozniej tacy ludzie maja myslec o rozwoju w takiej firmie gdy widza ze trzeba byc wielkim huuu dla innych zeby cos samemu osiagnac

yawasaka 

Wysłany: Wto Paź 07, 2008 15:11   

Bubel napisał/a:
Ludzi ktorzy o wiele lepiej spisywali by sie na stanowiskach żółtych czy czerwonych jest o wiele wiecej , co z tego skoro ci ludzie nie chca lizac, a zasada jest prosta mozesz byc magistrem ale jak nie lizesz nie masz nic , jestes po podstawówce a wchodzisz w pupe i lizesz kablujesz to jestes najlepszy. Jak pozniej tacy ludzie maja myslec o rozwoju w takiej firmie gdy widza ze trzeba byc wielkim huuu dla innych zeby cos samemu osiagnac

Oczywiscie ze ludzi ktorzy nadawaliby sie na stanowiska inne niz tylko operator jest wielu.
Jak wszedzie. Ameryki nie odkryles :/ Wielu jest operatorow studiujacych albo takich co studia skonczyli. Niektorzy maja duze ambicje ale predyspozycje nie te. Nie wystarczy tutaj wyksztalcenie. Tylu etatow dla geniuszy nie ma u nas i nigdzie indziej. Widze ze kierujesz sie mysleniem sprzed dobrych 20 lat gdzie w pracy bylo (oczywiscie cudzyslowiowo) 5 szefow i 2 podwladnych. Na tym wlasnie schemacie budowano relacje w naszym dziwnym kraju. I do dzis pozostala ta dziwna mentalnosc.
Chcesz zakomunikowac iz bylbys odpowiednim kandydatem na zoltego lub czerwonego? Skoro tak nie jest dlaczego tak bola Cie pewne kwestie? A jesli jestes kandydatem, popracuj troche nad wypowiedziami. Slowa na "huuu" raczej nie ma w slowniku. Jest za to na "chuuu".
I ostatnie pytanie: dlaczego wypowiadasz sie tak bardzo ogolnikowo? Wrzucasz wszystkich do jednego worka, sprowadzasz wszystko do wspolnego mianownika. Pracujacych w firmie ludzi (w tym naszych przelozonych) jest tak wielu i 98% z nich nawet nie miales okazji poznac a oceniasz. Nie toleruje ludzi ktorzy oceniaja w taki sposob jak Ty.
Poznalem mojego przelozonego na tyle i wiem ze jest osoba godna zaufania i kompetentna. Nie musze wchodzic nikomu w cztery litery aby cos otrzymac, uzyskac. Trzeba byc naprawde slabym zeby tak robic. Pewnie sa i tacy. Ale jest i wielu ktorzy tego nie toleruja. Tyle.

Bubel 

Wysłany: Wto Paź 07, 2008 18:57   

jestes tak biegły w tych wypowiedziach ze moge przypuszczac ze to Ty startujesz na zoltego badz czerwonego ? Ja nie startuje i nie mam zamiaru , co lepsza planuej sie z tad zwolnic bo nie widze nawet cienia rozwoju w tej firmie , pozatym po twoich wypowiedziach wnioskuje ze ta firma jest dla ciebie jak Dom i bardzo milo tu spedzasz czas , napewno ci uratowala zycie co ? mnie ta firma nie interesuje moze nawet upasc na dno.

Czytywiesz 

Dział: Machining
Wysłany: Wto Paź 07, 2008 19:23   

Bubel napisał/a:
jestes tak biegły w tych wypowiedziach ze moge przypuszczac ze to Ty startujesz na zoltego badz czerwonego ? Ja nie startuje i nie mam zamiaru , co lepsza planuej sie z tad zwolnic bo nie widze nawet cienia rozwoju w tej firmie , pozatym po twoich wypowiedziach wnioskuje ze ta firma jest dla ciebie jak Dom i bardzo milo tu spedzasz czas , napewno ci uratowala zycie co ? mnie ta firma nie interesuje moze nawet upasc na dno.

nie dziwie sie ze nie startujesz na zoltego lub czerwonego, wiem jedno na pewno nie masz slownika w domu. sory ale jak widze takie bledy to mnie skreca. Nie chce nikogo obrazac ale mnie skreca jak widze takie bledy, wiem ze jest to forum mozna rozne palcowki polenic ale ty nie znasz ortografi

Bubel 

Wysłany: Wto Paź 07, 2008 19:49   

Czytywiesz napisał/a:
mozna rozne palcowki polenic ale
Polenic ?? hhmmm nigdy nie słyszałem takiego słowa ale oczywiście gratuluje znajomości języka polskiego

mroczek 

Dział: NGK
Wysłany: Wto Paź 07, 2008 20:48   

jak juz mowilismy tutaj na forum - w kgn czerwony czy zolty moze wystarczy ze ma az zawodowke wiec kazdy z nas ma szanse...
poza tym jak juz chcesz wystykac bledy to rob to na privie a nie na glownym - kazdemy zdarzy sie popelnic blad - jak widac tobie tez :twisted:

yawasaka 

Wysłany: Sro Paź 08, 2008 15:54   

Bubel napisał/a:
jestes tak biegły w tych wypowiedziach ze moge przypuszczac ze to Ty startujesz na zoltego badz czerwonego ?

A, dziekuje za komplement. Naprawde nie trzeba bylo. Nie musisz mi tak lizac. Slodzenie na kazdym kroku. Az strach pomyslec co bedzie za niedlugo :/

Cytat:
Ja nie startuje i nie mam zamiaru

I cale uszczescie. Ulzylo mi jak to napisales. Jak to sie mowi - niewlasciwa osoba na niewlasciwym miescu. kariery bys raczej nie zrobil

Cytat:
co lepsza planuej sie z tad zwolnic bo nie widze nawet cienia rozwoju w tej firmie

czas slowa zamienic w czyny. bo na razie jest to czcze gadanie. duzo mowisz malo robisz.
nie mart sie. nikt za toba nie zateskni i firma bez ciebie nie splajtuje/

Cytat:
pozatym po twoich wypowiedziach wnioskuje ze ta firma jest dla ciebie jak Dom i bardzo milo tu spedzasz czas , napewno ci uratowala zycie co ? mnie ta firma nie interesuje moze nawet upasc na dno.

ot, kolejna praca w moim zyciu. trzeba miec dla niej respekt i szacunek. ja w przeciwienstwie do ciebie szanuje sobie prace. nie tylko ta. kazda. a jesli tobie sie nie podoba to wracaj do mamy na garnuszek i nie uprawiaj tu zbednej demagogii na temat tego kogo ta praca uratowala a kogo nie.
nie martw sie - bez ciebie nie upadnie. po tygodniu nikt nie bedzie pamietal ze kiedys tu pracowales. a i moze twoj przelozony odetchnie z ulga ze kolejny kretyn z jego brygady wywalil sie sam na wlasne zyczenie.

Odpowiedz do tematu