PRACOWNICZE.NET Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Po zebraniu 13.11.2008
Autor Wiadomość
ojciec kgn 

Miejsce pracy: NGK Ceramics
Wysłany: Czw Lis 13, 2008 17:25   Po zebraniu 13.11.2008

No i po zebraniu...
Kubeł zimnej wody, kryzys zacieśnia swoje kręgi i dotyczy również naszego zakładu.
A tak nie dawno mówiono, że nie będzie zwolnień ...
Ja po prostu czuję, żal, że nikt nie chce powiedzieć szczerze, że nie jest różowo, zresztą to wiemy z pobliskiego OPLA.
Bonus... no szkoda, święta będą mniej dostatnie, pewne plany zakupowe trzeba zmienić, ale można to zrozumieć, to tylko dodatek.
No nic pozostaje nam nadzieja i życzenia Wesołych Świąt.
Nic na razie więcej nie napiszę, bo jakoś tak smutno, jakby ktoś zgasił nadzieje na lepszą przyszłość, i najgorsze jest to, że nie ma tutaj winnych, po prostu sytuacja na rynku jest patowa.

SASHA 

Wysłany: Czw Lis 13, 2008 18:29   

:???: :???: :???: :???: :???: :???: :???: :???: :???: :???: :???: :???: :???: :???: :? ??
więc adecco 1 odchodzi mi też smutno bardzo smutno zwłaszcza że jeden z adeccowców dojeżdżał ze mną do pracy.żal mi tych ludzi ..........
tak wogóle uważam że powinno się rozpocząć zwalnianie jak coś od ludzi tzw. leserów co prawie cały rok siedzą na lewych l4 albo migają się od pracy, nie ważne czy są pod ngk czy pod addecco.Tylko , że jak zwykle jakakolwiek sparawiedliwość nie ma tu prawa bytu bo pracownika tymczasowego można zwolnić bez jakichkolwiek konsekwencji czyli mam tu na myśli np. wyplatę odprawy czyli minimalizacja kosztów dla firmy.
rozumiem zaistniałą sytuację ale strasznie mi żal
zastanawiam sie jeszcze jak firma postąpi dalej pewnie addecco 2 hmmmm

LORD VADER 

Wysłany: Czw Lis 13, 2008 19:24   

witam :sad:

No i powiedzcie sami,jak mozemy ufac naszym przelozonym,jak oni wciskaja nam kit,
i pierdoly, ze firma ma sie dobrze i nie bedzie zwolnien,a teraz wychodzi prawda, ze jest bardzo zle i to nas nie ominie. Nasz wspanialy zaklad jak mogl nie ucierpiec w strefie,jak inni dostali po tylkach i zwalniali ludzi,to jest smieszne kto u nas w kgn tak sadzil ze przetrzymamy ten kryzys to byl konkretnie porabany.
A to jeszcze na pewno nie koniec kombinowania gory,teraz dopiero otworzy sie worek z prezencikami dla nas;zwolnienia sa,bonusik stracony,bony na swieta-zobaczymy a o podwyzkach na nowy rok mozemy zapomniec,i nawet nie snijcie o nich.

mroczek 

Dział: NGK
Wysłany: Czw Lis 13, 2008 23:21   

eee w styczniu bedzie cos na otarcie lez :D to taka chyba jedyna radosna informacja na dzien dziesiejszy ... poza tym ngk nikogo nie zwolniło tylko nie przedlużylo umowy z pracownikami z addeco, co dla firmy jest róznicą - dla smefrów niestety nie:((
bardzo mnie zaskoczyli tym że zwalniani z AD1, ktorzy maja umowe do konca grudnia nie dostana wynagrodzenie zarowno za listopad jak i grudzień... i to własnie te osoby będą pierwsze w kolejce do ponownego zatrudnienia... i tu padały już różne daty kiedy teoretycznie miało by to nastąpić... pytanie czy będą chętni na powrót oraz czy w obecnej sytuacji można mówić o datach kiedy kryzys może się skończyć...
japończycy są optymistami dlatego "zwolniono" tylko XX osoby... jeżeli końca kryzysu a przynajmniej jego pogłebiania nie będzie widać, to wtedy firma zacznie zwalniać smerfów co nastąpi już na przełomie stycznia\lutego... pytanie wg jakich kryteriów:(

już wiemy że będzie postój ....niby od 18 grudnia... nadal nie wiemy czy będzie pracująca sobota ... premii nie będzie a szkoda bo wielu na nią liczyło...bony będą ale na jaką kwotę... im mniejsza kwota tym lepiej bo mniejsze będą potrącenia w styczniu :D - taki czarny humor się mnie trzyma dziś ....
ogólnie różowo nie jest a co będzie w niedalekiej przyszłości jest wielkim znakiem zapytania :?: :?: :?: :?:

[ Dodano: Czw Lis 13, 2008 23:42 ]
SASHA napisał/a:
[...] pracownika tymczasowego można zwolnić bez jakichkolwiek konsekwencji
jak już napisałem wyżej - ich nie zwolniono tylko nie przedłużono im umowy - sam pracowałem jako tymczasowy i na każdej umowie widnieje data od kiedy do kiedy byłem zatrudniony i tyle...to że forma wystawiała mi kolejne umowy to dlatego że mnie potrzebowała i tyle - każdy kto jest/był zatrudniony jako tymczasowy musi/ał się z tym liczyć...

Leader 

Wysłany: Pią Lis 14, 2008 12:02   

mroczek napisał:
bardzo mnie zaskoczyli tym że zwalniani z AD1, ktorzy maja umowe do konca grudnia nie dostana wynagrodzenie zarowno za listopad jak i grudzień...

Z tego co się orientuję to osoby takie będą miały wypłacane wynagrodzenie do końca obecnej umowy ( nawet jeśli jest ona do końca grudnia), lecz nie muszą przychodzić do pracy - zgodnie z podpisanym porozumieniem z pracodawcą.
Także postawa firmy jest w miarę dogodna dla pracowników AD1, biorąc pod uwagę sytuację gospodarczą oraz porównanie z innymi firmami mającymi podobne problemy.

mroczek 

Wysłany: Pią Lis 14, 2008 12:07   

sorry musial sie wkasc maly chochlik - chodzilo mi o to ze dostana :)) i dlatego mnie to zdziwilo :D sorry za wprowadzenie kogos w blad

Counter Strike 

Dział: KWK
Miejsce pracy: Inne
Wysłany: Pią Lis 14, 2008 15:57   

Ojjj moje wspolczucia. Nie ukrywam ze czulem ze moze byc niewesolo w tej firmie dlatego wolalem sie zwolnic. Mam jedynie nadzieje ze osoba ktora przyszla 2 tygodnie przed moim odejsciem pelna zapalu i checi do pracy zrozumiala i sie zwolnila po naszej rozmowie.
Trudno mi teraz dawac rady. Na tamten czas widzialem co sie dzieje i podjolem odpowiednie kroki by to zmienic i nie ukrywam nie zaluje. Bo po miesiacu pracy zarobilem wiecej niz po 3 latach w KGN a niby mialem wysoka stawke.
Panie i Panowie w koncu ochlonolem czujac stabilizacje.
Opowiadanie glupot przez przelozonych nie bylo adektwatne do tego co sie widzialo i co slyszalem jak i uslyszalem na ostatnim zebraniu w KGN z japonczykiem w roli glownej.
No nie zazdroszcze jedynie co moge napisac to kazdy z nas powienien sie zastanowic co dalej. Czy byc moze moj post kiedys dal cos do zrozumienia ...
Pamietajcie ze umowa jest do 2012 a latka leca.. choc niejeden moze powiedziec ze pracy jest pelno ale pomysl ile z siebie dajesz a uff KGN nie zagwarantuje CI pracy do samego konca 65 latek i pozwoli na wypracowanie godnej a moze i skromnej emerytury
Pozdrawiam Serdecznie cale KGN

SASHA 

Wysłany: Pią Lis 14, 2008 20:02   

wydaje mi sie że widmo kolejnych zwolnień jest bliskie, kryzys tak szybko nie minie w każdym razie jego skutki będziemy odczuwać przez dłuższy czas. zresztą juz zanim to wszystko się zaczęło już nasi góru narzekali na brak kasy w zakładzie nie wiem czy pamietacie bonus świąteczny w poprzednim roku tez niby na początku nie miało być , potem miało dostać tylko ngk , a w końcu dostało i addecco.więc zdawało by sie że firma nie ma kasy juz od dłuższego czasu.

Szczebel 

Wysłany: Pią Lis 14, 2008 23:26   

LORD VADER napisał/a:
witam :sad:

No i powiedzcie sami,jak mozemy ufac naszym przelozonym,jak oni wciskaja nam kit,
i pierdoly, ze firma ma sie dobrze i nie bedzie zwolnien,a teraz wychodzi prawda, ze jest bardzo zle i to nas nie ominie. Nasz wspanialy zaklad jak mogl nie ucierpiec w strefie,jak inni dostali po tylkach i zwalniali ludzi,to jest smieszne kto u nas w kgn tak sadzil ze przetrzymamy ten kryzys to byl konkretnie porabany.
A to jeszcze na pewno nie koniec kombinowania gory,teraz dopiero otworzy sie worek z prezencikami dla nas;zwolnienia sa,bonusik stracony,bony na swieta-zobaczymy a o podwyzkach na nowy rok mozemy zapomniec,i nawet nie snijcie o nich.

nie słusznie obarczasz winą przełożonych
nigdy i jestem co do tego przekonany w 100% nie będziesz wiedział jakie niespodzianki ma dla nas sytuacja rynkowa
a to że przełożony powiedział że nie będzie zwolnień to jest informacja ruchoma
mi tez powiedział ale nie szczególnie się do niej przywiązałem (nie żebym nie maiał do niego szacunku) ponieważ wiem (mało ale wiem) że saytuacja na rynku jest do dupy i nic on nie może poradzić że dzisiaj powiedział że jest ok ale jutro pękła nić i po porostu leca głowy (w tym przypadku Ad1)

ŻAL MI JEST OGROMNIE ZE AD1 MUSIAŁO ODEJŚĆ ale tego nie powstrzyma żadna siła a tym bardziej jechanie po przełożonym

równie dobrze mogę powiedziec że to przez Ciebie jest taka sytuacja bo nam w ogóle nie powiedziałeś ze jest krach i będa zwolnienia!

ŻYCZE WSZYSTKIM AD1 i to na całym forum nie ważne gdzie pracują by powiodło im sie tak jak sobie to zaplanowali!

LORD VADER 

Wysłany: Sob Lis 15, 2008 17:29   

kolego szczebel :grin:

Ja nie obwiniam nikogo,chodzi wylacznie mi o zaufanie,szacunek, dla nas- smerfow.
pisalem o zaufaniu,a nie o sytuacji rynkowej na swiecie-nie jestem analitykiem finansowym,to kolego dwie rozne rzeczy.Jak czerwony mowi przy mnie dwom osobom z ad 1,ze nie maja sie czym martwic,ze beda pracowac dalej i nie wyleca,a tu nagle za tydzien ida do zwolnienia, to jest przykre,i oni w tym momencie zaufali firmie ze wszystko bedzie dobrze,i teraz jak kazdy by sie poczul w stosunku do naszej firmy,jestem ciekaw.A mogli im powiedziec wczesniej,sluchajcie jest nie za dobrze,powoli szukajcie sobie pracy,i juz brzmi to inaczej,a nie wprowadzac ich w blad.

Mozna teraz prowadzic rozne konwersacje miedzy soba,jak bedzie dalej,nie wiemy.
Zobaczymy co przyniosa nam dalsze dni i tygodnie w KGN.
pozdrawiam :grin:
ps.koledzy i kolezanki z AD 1-glowa do gory.

Szczebel 

Wysłany: Nie Lis 16, 2008 12:28   

Cytat:
i pierdoly, ze firma ma sie dobrze i nie bedzie zwolnien,a teraz wychodzi prawda, ze jest bardzo zle i to nas nie ominie.

to sa słowa Twoje nie moje
skąd niby miał wiedzieć Twój przełożony ze za tydzień będą zwolnienia?
nikt na zakładzie nie pisnął słowem na ten temat ... to się stało z dnia na dzien... .

LORD VADER 

Wysłany: Nie Lis 16, 2008 18:24   

witam

W kgn, jak sie przyjmowalem do pracy,mowili nam ze nasz pracodawca ma wszystko poukladane na nastepne lata,nawet jak spadnie sprzedarz, my to nie odczujemy,bo jestesmy czescią wielkiego koncernu,mamy swietne kontrakty i nic nam nie grozi,a jednak nas tez dopadł ten krach.
Na prawde, trudno mi uwierzyc, ze wczesniej nie bylo wiadomo o zwolnieniach,i nie trzymano to w malutkiej tajemnicy przed nami,a pewien przeplyw informacji jak wspomnialo na forum paru naszych kole/kolez do nas nie ma prawa dojsc.

Pozdrawiam :grin:

mroczek 

Wysłany: Wto Lis 18, 2008 15:52   

To, co mnie wkurza, to ciągła niewiedza, co będzie dalej, od kiedy ten faktyczny postój, co z sobotą 13 grudnia, powinni też powiedzieć o ewentualnych podwyżkach - jeśli będą to jakie (chyba że chcą nam zrobić niespodziankę 10 lutego :] ... 50 zł więcej hehe brutto oczywiście) etc. ... brak konkretów, każdy mówi coś innego - jedni że będą zwolnienia, drudzy - śpijcie spokojnie bo na chwilę obecną ich nie będzie (co najlepsze każdy powołuje się na pewne źrodła :p) ... ile ludzi tyle rożnych informacji :/ moim zdaniem powinni powiedzieć jasno, że zwolnień na pewno nie będzie do końca XX miesiąca - przecież taka decyzja nie jest podejmowana z dnia na dzień! kierownicy omijają ten temat jak tylko mogą i tylko wspominają o oszczędnościach... ehh gdzie ta poprawa w przebiegu informacji... :???:

ojciec kgn 

Wysłany: Pią Lis 21, 2008 16:57   

Ostatnio doszedłem do wniosku, że jeśli nic nie jest na papierze, to tego niema. Wiesz każde słowa można cofnąć, albo powiedzieć, że źle zrozumiałeś. Osobiście nie dziwię się, że nikt nic nie gada oficjalnie. Sytuacja jest bardzo chwiejna. Wszystko zależy od zamówień na nasz produkt. Nie jest on tani, więc kto będzie chciał go montować w samochodach, skoro ich sprzedaż spada? Nikt nie wyda dodatkowych pieniędzy na coś czego nie potrzebuje. To jest główny problem.
Wydaje mi się, że najlepiej jakbyśmy się przebranżowili, ale to tylko moje wyjście z sytuacji.
Skoro korporacja NGK produkuje różne elementy i części nie tylko do motoryzacji, było by to wyjście. Mamy cztery hale, można by na jednej z nich rozpocząć produkcję czegoś innego, ale nie nam o tym decydować.
Obawiam się tylko tego, żeby nie sprzedali fabryki razem z technologią bo wtedy może być niewesoło.

Szczebel 

Wysłany: Sob Lis 22, 2008 10:56   

ile kosztuje nasz produkt?
ale proszę o sprawdzone wersje a nie zgaduj zgadula?!?

Odpowiedz do tematu