PRACOWNICZE.NET Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Propozycje palaczy
Autor Wiadomość
ojciec kgn 

Miejsce pracy: NGK Ceramics
Wysłany: Czw Kwi 17, 2008 18:38   Propozycje palaczy

Właśnie temat podstawowy czy naloty i łapanki można jakoś ustabilizować. Chodzi mi o pomysły co robić by ludzie mogli spokojnie wypalić papieroska gdy przełożony na to zezwoli.
Wiecie jakie to trudne są rozmowy gdy jedynym argumentem jest opuszczenie stanowiska pracy pomimo, że przełożony wie gdzie się idzie. To normalnie jest taka mała dyskryminacja ludzi, którzy wpadli w nałóg tytoniowy.
Papierosy powoli sprowadzają na nas śmierć!
ale czy ktoś chce umierać szybko?

A tu poczytajcie co na to Unia Europejska Bezrobocie dla palaczy

szczególnie Jeśli chodzi o dyskusję.

gosciu 

Wysłany: Wto Wrz 30, 2008 10:13   

jak by ktos chodzil dwa razy na zmiane na fajke to by na to przymykali oko ale jak ja widze ze sa osoby ktore chodza co godzine na fajke i nigdy ich nie ma na stanowisku to sie nie dziwie ze nas kierownicy sprawdzaja i nawet jak takiej osobie zabiora premie to nic nie daje bo na nastepny dzien idzie normalnie na fajke i to nie jedna.a co przechodze obok jadalni tej co tam bylo kiedys adecco to widze czerwonego z dwoma parobkami oni chyba nie musza nic robic tylko pic kawe , my raz na zmiene sie urwiemy na kawe.cole czy fajke i mamy po dupie a tacy sa bezkarni

Bubel 

Wysłany: Sro Paź 01, 2008 22:17   

No widzisz kolego, kupuj wazelinke i heja , jak to mówią "Kto smaruje ten jedzie" , a w naszej firmie tylko i wylacznie mozesz miec luzy jak liżesz , ssasz , dajesz od tyłu itp itd

Counter Strike 

Dział: KWK
Miejsce pracy: Inne
Wysłany: Czw Paź 02, 2008 16:01   

Bubel napisał/a:
No widzisz kolego, kupuj wazelinke i heja , jak to mówią "Kto smaruje ten jedzie" , a w naszej firmie tylko i wylacznie mozesz miec luzy jak liżesz , ssasz , dajesz od tyłu itp itd

HAHAHA nic dodac nic ujac hehe BUBEL masz plusa i pelna racje :mrgreen:

LORD VADER 

Wysłany: Pią Paź 03, 2008 08:41   

gosciu- zacznij przynosic 2 paczki na zmiane to tez bedziesz mogl palic, BEZKARNIE i kiedy chcesz,u mnie na wydziale tak jest,jedna czerwonemu druga sobie, a w nagrode to nawet poinformuje cie o łapance na palacych.smarujesz,lizesz to wiesz ze zyjesz.

gosciu 

Wysłany: Pią Paź 03, 2008 10:20   

slyszalem ze paczka fajek to zamalo trzeba jeszcze mu zrobic loda :mrgreen:

ojciec kgn 

Wysłany: Pią Paź 03, 2008 21:28   

Widzę, że rozpoczyna się dyskusja albo mała zadyma.
Kiedyś zadałem takie pytanie:
Skoro palenie w pracy jest zabronione, to czy sex oczywiście na stanowisku pracy jest dozwolony skoro nie jest zabroniony?
Odpowiedź:
Wiesz są kary za molestowanie seksualne w pracy, ale jeśli ktoś dobrowolnie daje dupy? No można to podciągnąć pod miejsce publiczne ..."
Kodeks wykroczeń mówi, że kto publicznie dopuszcza się nieobyczajnego wybryku, podlega karze aresztu, ograniczenia wolności, grzywny do 1,5 tys. zł albo karze nagany. O nieobyczajnym wybryku można jednak mówić dopiero wtedy, gdy jest osoba, której to przeszkadza i czy tak nie mogło by być z tymi papierosami?
Skoro przełożony wie i zezwala na opuszczenie stanowiska pracy, to dlaczego jest to przestępstwo firmowe?
Zacytuje tu regulamin pracy:
§ 9 pkt. 1 Pracownikowi zabrania się opuszczania stanowiska pracy w czasie pracy bez zgody bezpośredniego przełożonego.
Kiedyś był taki wniosek PU aby każdy czerwony miał dwie przepustki na opuszczenie stanowiska pracy, wtedy on wyraża zgodę gdy wręcza ją pracownikowi. Jeśli nie znaczy to poczekaj chwilkę bo jesteś potrzebny, albo sorki nie mam bo Twój kolega lub koleżanka nie wrócili jeszcze ze spaceru. Każdy chyba zrozumie, że zacznie się solidarna dyscyplina na dziale a nie dyscyplina bata czy niesnasek jakie są teraz.
Osobiście sam brałem udział w całej procedurze nieudzielenia premii uznaniowej i wiem, że sam nic nie zmienię, ale większość zawsze ma silniejszy głos gdzieś tam na górze od kogo to zależny, by taki projekt wprowadzić chociażby na próbę.
Dlatego uważam, że nie ma co narzekać, tylko zacząć coś robić, bo od tego czytania o wazelinie i lodach aż chce mi sie palić, bo wszędzie tylko narzekamy ale nic nie robimy by było coś zmienione.
Pamiętajcie wniosek PU musi być wprowadzony do bazy a odmowa jego przyjęcia uzasadniona.
A jeśli taki wniosek złoży 51% załogi?
Ale jestem optymistą, że jeszcze tylu ludzi stać na fajki...

Warchoł 

Miejsce pracy: Inne
Wysłany: Sob Paź 04, 2008 14:06   

Ojciec chcę się podpisać pod tym wnioskiem :mrgreen:

ojciec kgn 

Wysłany: Sob Paź 04, 2008 14:14   

Oki postaram się go w tym tygodniu spisać na niebieskie PU i rozesłać po zakładzie, ale może zrobię tu też ankietę, wtegy więcej osób się tu wypowie.

mroczek 

Dział: NGK
Wysłany: Sob Paź 04, 2008 20:05   

w takim razie czekamy na efekty a co do ankiety to prosze bardzo...jest juz nas tu garstka :) )

LORD VADER 

Wysłany: Nie Paź 05, 2008 12:56   

ankieta super,ale mysle ze jest to jeszcze za wczesnie,kolega wyzej wspomnial ze jest nas garstka,to tak jak partyzanci,a ma nas byc duzo,jak ludzi w niedzielne popludnie w markecie,to bedziemy mieli wiekszy przeglad tej wspanialej ankiety.
ojcze kgn,barzdo dobry byl ten pomysl z dwoma przepustkami,az dziwie sie ze upadl,i to by cos dalo napewno.uwazaj zeby twe slowa spisane na niebieskie pu nie zaginely w akcji,jak beda rozsylane po kgn.

powodzenia :mrgreen:

Bubel 

Wysłany: Pon Paź 06, 2008 15:46   

calkiem dobre pomysly z tymi usprawnieniami sam nie pale i wkurza mnie to ze inni ciagle wychodza na faje po kilka razy dziennie wraz z zoltym , a ty musisz sie prosic zeby ktos za ciebie stanal jak chcesz isc do kibla :/

yawasaka 

Wysłany: Wto Paź 07, 2008 17:04   

Co do tematu palenia. Sam nie jestem palaczem ale nie neguje palaczy. Wiem jednak ze poruszana przez Was kwestia wychodzenia w trakcie pracy jest bardzo sliska. W jednym z postow napisane bylo iz nic by sie nie stalo jakby te 2-3 razy czerwony puscil na tego papieroska. Ale dla jednych taka dozwolona granica moga byc 2 papieroski a dla innych pol paczki. Nie ma granicy. Jesli znowu cos zalezec ma od interpretacji czerwonego czy operatorow, niech lepiej tego nie bedzie. Jest przeciez regulamin w ktorym kwestia palenia jest dokladnie opisana. Wolno w trakcie przerwy w wyznaczonych miejscach i koniec. Regulamin zostal przedstawiony na brygadzie, kazdy sie z nim zaznajomil i potwierdzil ten fakt podpisem. Kazdorazowe zatem wyjscie jest traktowane jako zlamanie regulaminu. Trzeba byloby go zmienic aby wychodzenie stalo sie legalne za zgoda przelozonego. U mnie przelozony nie wzialby na siebie kwiestii tego iz sam zezwala pracownikowi na wyjscie poniewaz wtedy i on zlamalby regulamin.
Druga sprawa jest to iz nie bardzo sprawiedliwym jest fakt wychodzenia przez palaczy w stosunku do nas, osob nie palacych. Palacz, idac na papierosa ma powiedzmy sobie szczerze ekstra przerwe. Jesli taka przerwe (dodam ze kilka razy na zmiane) zafunduje mu zgoda przelozonego to ja w takiej sytuacji niczego juz nie rozumie. Przelozony musilby mnie takze puszczac na taka sama przerwe aby sprawiedliwosci stalo sie zadosc. Wszyscy dobrze wiemy ze na papieroska potrzeba minimum te 5 minut (to jest najmniej pod warunkiem ze ktos ma blisko na palarnie). Policzmy ze ktos wyjdzie 3-4 razy to daje mu dodatkowa przerwe. Ja tez tak chce chociaz nie pale.
Oczywiscie kwestia dawania przykladu jest odmiennym tematem. Dla mnie czerwoni ktorzy sami pala poza ustalonymi przerwami a potem scigaja ludzi na fajce sa bardzo nie fair. Trzeba najpierw popatrzec na siebie a potem na innych. Widuje kilku takich czerwonych ktorzy bez skrepowania maszeruja w kierunku palarni. Ekstremalnym przypadkiem ktory widzialem (nie raz) jest palenie w towarzystwie swoich podwladnych (zoltych i niebieskich). Jak ma oceniac ich potem przelozony skoro sam z nimi palil?

mroczek 

Dział: NGK
Wysłany: Wto Paź 07, 2008 20:16   

no i tu wchodzi temat, ktorego jak zauwazylem, ze nie lubisz czyli prywata na dzialach ... jesli jestes kumplem czerwonego jestes kims komu wolno wyjsc na papieroska i to nie jednokrotnie ale jezeli nie masz tak zarzylych kontaktow z przelozonym to wtedy mozesz sobie tylko pomarzyc...
a to ze jest to wysoce niesprawiedliwe to wiemy i dlatego sie tu wypowiadamy bo moze razem cos wymyslimy badz zmienimy bo przeciez to od nas zalezy jak bedzie sie dzialo w naszej firmie - przynajmniej tak odbieram przeslanie naszego ojca kgn ;p

yawasaka 

Wysłany: Czw Paź 09, 2008 15:27   

mroczek napisał/a:
no i tu wchodzi temat, ktorego jak zauwazylem, ze nie lubisz czyli prywata na dzialach ... jesli jestes kumplem czerwonego jestes kims komu wolno wyjsc na papieroska i to nie jednokrotnie ale jezeli nie masz tak zarzylych kontaktow z przelozonym to wtedy mozesz sobie tylko pomarzyc...

No wlasnie. To mnie bardzo irytuje. Moze mamy odmienne poglady na wiele tematow ale ta sprawa irytuje mnie coraz bardziej. Jestem osoba nie palaca ale zdaje sobie sprawe ze kazdy taki incydent przelozonych powolutku, krok po kroczku zamyka droge do pewnych ulatwien Wam, palacze. Tak jak juz pisalem w poprzednich postach nie neguje palacych a wypowiadam sie w tej kwestii dlatego ze ma to tez zwiazek z wychodzeniem poza stanowisko osob niepalacych ktorzy tez chcieliby np. wyjsc napic sie czegos innego niz tylko wody z dystrybutorow. Wiem ze niektorzy uzywaja takie powiedzenia: "chcesz wychodzic, to naucz sie palic". Ale nie o to tutaj chodzi. Jesli ma byc opuszczanie stanowisk pracy w celu udania sie w miejsce x i wykonanie czynnosci y to niech bedzie zgoda dla wszystkich. Inni za to uzywaja powiedzenia: "chu**** ale jednakowo". Tyle

Jesli zas chodzi o patrole bialych o wczesnych godzinach rannych lub poznych nocnych, sa one postrzegane przeze mnie jak dziecinada. Kiedy to czlowiek byl scigany w szkole po kiblach aby nie palil. Zenada. Traktowanie jak gowniarzy.
Z drugiej jednak strony nie ma sie czego dziwic kiedy ludzie wykorzystuja fakt przymykania oka przelozonego i wychodza hurtowo, w grupach, pielgrzymkowo i procesyjnie. Napewno to moze wkur****. Nie dziwie sie ze bialy dostaje bialej goraczki kiedy widzi pol peelingu i pluggingu na fajce. Wie ze pewnie nikt wtedy nie pracuje na danych stanowiskach i to wlasnie powoduje ze Najwyzszy zarzadza kontunuowanie dziwnych kontroli.

Odpowiedz do tematu